Everyday science G.K

 1. Which planet another’s name is Morning Star (Most repeated Question in different job tests)

Ans: Venus

2. The Red spots around Venus actually are?

Ans: Storm

3. Parsec is used to determine the?

Ans: distance of Astronomical bodies

4. Solar corona possesses?

Ans: Molten Lava

5. What does the Moon generally produces on the earth?

Ans: tides

6. Which gas is present in the sun in a huge quantity?

Ans: Hydrogen

7. Titan is not a satellite of which planet?

Ans: Jupiter

8. When a planet or body position is near to the sun is called?

Ans: Perihelion

9. Mercury and Venus are the only which do not have?

Ans: Satellite

10. Which scientist gave the concept of rings surrounding Saturn? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Galileo

11. Which planet is famously known for its brightness?

Ans: Venus

12. At the north pole, the rotation of the earth is?

Ans: highest

13. The heat that the sun gives to the earth is called?

Ans: Insolation.

14. Which scientist did present the concept related to the size of the earth?

Ans: Eratosthenes

15. ____ portion of the earth acquires the highest heat energy?

Ans: Equatorial region

16. What is the speed of the earth in km/sec?

Ans: 29.8

17. Which Ocean is famously for “Ring of Fire”?

Ans: Pacific

18. Caldera is the term that is attached to the?

Ans: Volcanoes

19. Mouna loa is a specimen of ____ volcano.

Ans: Active.

20. Which country has known for having many volcanoes?

Ans: Ice land.

21. Which four gases make the atmosphere?

Ans: Argon, Oxygen, Nitrogen, and Carbon dioxide.

22. Pampero is?

Ans: Cold wind

23. ___ device is formed to measure the air pressure.

Ans: Barometer

24. What do we use to measure?

Ans: Beaufort Scale.

25. Oxygen in the upper atmosphere becomes?

Ans: Ozone.

26. Which layer provides the perfect circumstance for a jet airplane to fly?

Ans: Stratosphere.

27. The center point of a cyclone is known as?

Ans: Eye.

28. The shield of the earth is called?

Ans: Ozone.

29. Anemometer is used for the purpose of ____?

Ans: measuring the speed of the wind.

30. Cirrocumulus is the development of the clouds?

Ans: vertical.

31. The name of high cloud is?

Ans: Cirrus

32. Which is known as the very first organism that used to exist on the earth?

Ans: Autotrophs.

33. Which reptile animal is known to have four chambers in it?

Ans: Crocodile.

34. The process of hardening the blood vessels is known as?

Ans: Thrombosis

35. Blood platelets are an important source of?

Ans: Clotting of Blood

36. The place of Lungs in which cavity?

Ans: Thoracic

37. If the blood group of a father is B+ and the mother O+ the blood group of the son will be?

Ans: O+

38. The unit of filtering of the kidney is?

Ans: Nephron

39. The organ which collects iodine in our body is?

Ans: Thyroid gland

40. Saliva in a human body is?

Ans: Alkaline

41. If you are sleeping your blood pressure will? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: fluctuates

42. In the brain where respiratory system lies?

Ans: Medulla

43. Glucose is required for?

Ans: Brain

44. A membrane that protects the heart is?

Ans: Pericardium

45. Which sort of image is usually formed on the retina of our eye? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Inverted and real.

46. Which gas is present in our body in a huge amount?

Ans: Oxygen

47. Largest animal is?

Ans: Blue Whale

48. We are not able to find the hormone in?

Ans: Bacteria

49. Apiculture is?

Ans: Artificial nurturing of bees.

50. Honey contains __ in a larger amount? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Glucose



51. Which doctor recommends identifying the disease of cancer? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Biopsy Test.

52. Diabetes occurs due to the failure of? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Pancreas

53. Herbicides are sprayed for?

Ans: Weeds

54. We cannot survive if do not consume a sufficient amount of?

Ans: Proteins

55. Which alloy is utilized to manufacture a heating device that runs on electricity?

Ans: Nichrome

56. CFC is used in? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: AC, fridges, and Refrigerators

58. Urea can also be called?

Ans: Carbamide

59. ___ is the founder of oral polio

Ans: Jonas Salk

60. 1 square meter equals_____ hectares

Ans: 100

61. shinny hard black coal is known as ___?

Ans: Anthracite

62. Another name for the core of the earth.

Ans: Barysphere

63. Sial is ___?

Ans: The lightest layer of the earth

64. Hydrometer is used to _____? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Measure the specific gravity of a liquid.

65. Humidity can be estimated by ___?

Ans: Hygrometer

66. ____ explains features and shaping of the universe

Ans: Cosmography

67. Acoustics is the study concerned with? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Sound

68. The stone of sand is from __ rocks?

Ans: Arenaceous

69. Rusting is an example of? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Oxidation

70.  Monazite belongs from ___ ore?

Ans: Thorium

71. Which element helps with the conversion of solar energy? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Silicon

72. Which gas is mainly used for making soda water?

Ans: Carbon dioxide

73. 76% of pure gold exists in how many carats?

Ans: 18

74. The gas which we use at home is methane gas. It is also famously known as? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Marsh gas

75. The gas which assists to fill the balloons is?

Ans: Helium

76. The fever of Typhoid occurs in?

Ans: Intestine

77. Hydrophobia is commonly found after the biting of? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Dog

78. What controls our reflex action?

Ans: Motor nerves

79. How many liters of blood are found in a human body? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: 5 to 6

80. When a lens of someone’s eye becomes blurred or foggy that will be called?

Ans: Myopia

81. Pellagra is which sort of disease?

Ans: Skin

82. Insulin becomes essential for which patient?

Ans: Diabetic

83. loss of memory is concerned with? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Amnesia.

84. Emerald is found in which color?

Ans: Deep green

85. Soda water mainly contains?

Ans: Carbon dioxide.

86. Seismology is? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Study of earthquakes

87. Japan usually faces/experiences earthquakes?

Ans: It locates in the Volcanic belt.

88. EEG concerned with?

Ans: brain

89. If you are on the moon, from there sky will be in?

Ans: Black

90. maximum density of water?

Ans: 4°C

91. The capsule’s cover is made ___?

Ans: Starch

92. The temperature of centigrade and Fahrenheit becomes identical?

Ans: -40°C

93. What is called the queen of spices?

Ans: Cardamom

94. Rainfall study?

Ans: Hyetology

95. Lunar eclipse occurs? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: Full moon

96. Which country is called earthquake free?

Ans: Brazil

97. In a human, how many ribs are found? (Most repeated Questions in different job tests)

Ans: 12

98. What type of mirror do we have in our car?

Ans: Convex

99. Ricket is a disease of?

Ans: bones

100. The color of light is determined from?

Ans: Wavelength. 

See Also: 100+ correct and incorrect English sentences

Everyday science G.K in PDF:

You can download these important everyday science G.K in PDF. Click the Everyday science gk in pdf. The timer of 20 secs will begin and then an option appears to click it. You will get your pdf everyday science for the job.



Download in PDF

Everyday Science G.K

Download Now

Everyday science G.K in PDF for Class 8:

This G.k of everyday science is for class 8 as well. A student of classes 8,9, 10, or even 11 and 12 can use this everyday science g.k for the college entrance test. So, you can also use Everday science G.K for the preparation of the university entry test.

See Also: G.K questions for jobs in pdf

Post a Comment

0 Comments